Follow by Email

31 December 2015

Part 4 : Cappadocia

On the way to cappadocia ni kitorang singgah di Konya. Konya ni antara bandar terbesar di Turki lah. Kat sini kitorang visit makam ahli sufi, Jalaluddin al Rumi kot tak silap aku. Ahli sufi ni orang yang menari pusing pusing tu. Tapi diorang bukan menari, diorang berzikir and terlalu focus pada ketuhanan sampai apa yg berlaku di sekeliling pun tak rasa apa dah. Makam ni terletak dalam muzium, Mevlana museum.


Konya city !



Mevlana Museum

So now kita dah berada di Cappadocia !!! The second highlight of turkey after istanbul !
Journey from pamukkale to cappadocia took almost 6 hours and it was damn tiring for everyone. But we’re blessed by the view along the highway since the temperature reached nearly -10 celcius at night, so everything went frost !! 

Time tu memang dah terbayang-bayang movie frozen sebab the surrounding memang sangat cantik and a little bit gloomy. Sekeliling bas memang putih semua and unfortunately masa on the way ke cappadocia tu ada haze or maybe fog yang sangat teruk sampai jarak penglihatan pun tak sampai 100 meter, tapi haze kat sini tak sama cam malaysia weh, haze kat sini warna putih ditambah pulak pokok pokok yg frost memang lively gilaa movie frozen. Winter bliss !



Nampak tak pokok semua frost, itu bukan salji tau tapi frost. Terjadi bila embun waktu pagi tu beku sebab suhu sejuk sangat. Kalau kat dunia dah cantik macam ni, tak tau lah syurga nak cantik macam mana lagi. Subhanallah






winter wonderland sangat !

Sampai ja cappadocia terus check in hotel, Ramada Cappadocia Otel. Ni hotel 5 star weh jangan memain, view dia pun cantik. And we spent in cappadocia for 2 days, 2 nights stay sebab kat cappadocia ni banyak tempat best and cantik. 



So first day in cappadocia, bangun pagi ja tengok kat tingkap memang pergh, semua dah frost. Turun breakfast pun jenguk kat tingkap, uyo semua frost weh breakfast pun tak kenyang sebab admire dengan view yang cantik. Never in my entire life i ever see such view. Sangat priceless and worth it. Pastu masa jalan keluar hotel, memang WINDY and sejukk mencengkam tulang belakang kot (ini bukan hiperbola, ini true story heh). Kalau nak bengkokkan badan mesti rasa tulang belakang sendiri. Seram pulak aku


Tapi semua tu tak penting, yang penting view kat luar ni yang mashaallah taktau nak describe macam mana. Oh ya by the way, sepatutnya pagi ni kitorang naik hot air balloon tapi terpaksa cancel sebab haze teruk. So kitorang gerak dulu ke Underground City. 




Underground city ni tempat persembunyian orang dulu dulu dari musuh. Diorang korek bawah tanah and stay dalam tu for a couple of months. And diorang survived k. Dalam underground city tu ada laa kitchen, bedroom, storage site semua and nak kata betapa besarnya underground city ni sampai besarnya sama macamsebuah kampung ! 

Masa masuk underground city ni, memang jalan pun kena bongkok, melutut. Jangan tanya berapa kali aku dah terhantuk kepala, benjol kat dahi. Tapi best sebab rasa macam masuk sarang tikus sebab berlorong lorong. Ventilation kat situ pun bagus, cukup oxygen sebab ada laa lubang lubang yang menghubungkan udara dari luar.

Aku paling tertarik nak cerita pasal cheese ni. Diorang mana makan daging semua tu sebab susah nak buru binatang kat luar, since musuh still ada di sekeliling. So diorang makan cheese ja. Hm kalau buat cheese asalnya dari susu lembu kan, tapi cheese diorang daripada URINE ! (rest in peace sapa yg tengah makan sekarang). Lepas tu urine tu dia bekukan cemana ntah aku tak ingat proses dia, tapi diorang simpan dalam bentuk kepal-kepal laa pastu tempek kat dinding and bakar. Sedap :p (kidding) tapi ni cerita zaman dulu laa sekarang mana ada dah 



Aku belanja video sekali kalau sapa sapa nak tau lah dalam tu feel mcam mana.


Survived underground city hehe jom main salji pulak.


17 but never mind



susah betul ada paparazzi asyik nak ambil gambo kite hahahahah

Lepas underground city, kitorang gerak ke kilang karpet jap. Karpet kat sini memang high quality sebab handmade and masa nak buat karpet ni sangat lama, 3 tahun pun ada. So harga dia pun best, paling murah 5000 ringgit lah kalau convert ke duit malaysia. Paling mahal 80000 ringgit. Botak kepala bapak aku. Tapi karpet kat sini memang undeniably cantik design dia. Macam-macam jenis karpet ada, karpet terbang, karpet pusing, karpet tukar warna bla bla bla. 


paling murah rm5000 ya kawan kawan


sorry bro tak dak duit dah

lepas kilang karpet, kitorang gerak ke pigeon valley and hot air balloon sebab dapat call kata cuaca dah baik. tapi next entry lah sebab aku dah penat menaip. thanks for reading, bye :)

Ephesus ancient city & Pamukkale : Part 3

Day 3

Ephesus ancient city is my fav ancient city that i'd been visiting so far. sebab tempat dia besar and well-preserved. pastu kan kan kat sini banyak kucing ! macam security guard pulak kucing kucing tu aku tengok

The ancient city Ephesus is located in Selcuk, a small town 30km away from Kusadasi.  It played a great role in the ancient times with its strategic location. Ephesus is located on a very fertile valley. no wonder the land here is greenier compared to canakkale




behind me, is the statue library of this ancient city. library ni the third largest ancient library, ada lebih kurang 250000 scroll a.k.a buku kot. nampak sangat orang dulu memang pentingkan ilmu. pastu bangunan statue library tu bentuk macam Petra di Jordan which is also the place that i'm wishing to visit one day !


safiyya, please behave !!


shes trying to chase a cat actually



statue library ! and introducing our tour guide,prefer to be called Zeus


awkward family photo. we're not usually like this :/


ni diorang punya theater zaman dulu. sama la macam dekat Rom




safiyya cakap bye kat kucing 

so lepas visit Ephesus ancient city, we went straight away to Pamukkale !!


idkwhatimdoing



it was worth walking barefoot on freezing cold calcium surface & enjoying the natural, nice and comfortable hot spring water.

ramai yg ingat tu salji but it is not ! yg tu ialah garam okay and the view cantik sangat !



yuna ni kalau ambik gambar cantik sangat ! i hope my feeds are like her's

so ini ja lah yg aku boleh share. till part 4 :)

tataaa

27 December 2015

Turkey Part 2

Canakkale !

di canakkale kitorang stay di Iris Hotel. hotel ni terletak di tepi pantai and suhu kat sini lagi sejuk dari istanbul. nearly 0 celcius kot. so tempat yg kita visit is troy city. boleh google lah troy city ni tempat apa tapi sapa yg tengok cerita Troy (2004)  memang tau lah sejarah dia. sapa peminat brad pitt pun tau lah cerita troy ni pasal apa :p semalam aku baru nak tengok and besst la. memang sama macam tour guide kitorang cerita tapi beware, cerita ni pg18 so sila banyakkan mengucap :D

                                                                   welcome to troy !


excited kot masa tengok movie tu ada replika kuda ni. aku tak ingat kuda ni nama apa. tapi sejarah mengatakan *pft skema* masa perang antara sparta dengan troy, sparta hampir kalah and troy menang. perang ni terjadi lebih kurang 3000 BC yg lalu. so berdasarkan kefahaman aku la, sparta buat replika kuda ni kononnya sebagai persembahan kepada poseidon (tuhan diorang la) padahal tentera diorang ada dalam kuda tu. so bila orang troy bawak kuda ni masuk ke kota diorang, malam tu tentera sparta buat serangan hendap and musnahkan kota troy ! gitu lah kisahnya hihi


it was fun exploring this historical city !

our lunch, as usual - tasteless and salty


p/s - i didnt finish the whole plate


safiyya pun tak boleh telan makanan tu, so dia makan pasta and popia ja setiap hari. poor kid

next stop, acropolis of athens


next stop is acropolis. acropolis ni ancient city gak and terletak atas bukit, lebih kurang macam machu pichu lah. naik dengan cable car and view kat sini memang cantik. so acropolis ni wujud zaman athens dulu la and sejarah dia pun best. sapa nak tau boleh check wiki guys :)



kota ni besar kot and i wonder, macam mana orang dulu angkat batu naik atas bukit yang tinggi ni just nak bina bangunan cantik macam ni. kat sini ada second biggest ancient library in the world, ada lebih kurang 500000 buku. tapi zaman dulu diorang tak pakai buku, diorang punya buku bentuk macam scroll. 



 my advice, kalau sampai tempat macam ni, better beli souvenir kat sini sebab murah sikit compared to grand bazaar. grand bazaar memang tourist attraction and famous sebab ada 3000 kedai semua tu tapi harga kat sana mahal lagi seriously. kalau kat sini boleh nego sampai dapat murah semurah-murahnya.


kita ambil gambar orang lawa, orang ambil gambar kita macam ni haa muka. and thanks my adik the worst photographer i've ever know in my entire life 


cable car ! dekat langkawi pun tak pernah naik hahah


excited sebab first time jumpa sheep kat sini. lol


surely wanna visit this place again !

so habis sehari kat dua tempat ni. Canakkale ni memang kawasan countryside sikit sebab tu ada sheep semua tu. kawasan ni pun banyak ladang macam pokok zaitun and pokok tin


selalu nampak kipas tu kat holland ja. so ni on the way to kusadesi (pronounce : kusyadese) utk dinner and check in hotel.


welcome to le bleu hotel. lights off, mind shuts

next day - Ephesus ancient city and pamukkale !