Follow by Email

25 December 2015

Turkey Part 1


so just like last year, tahun ni pun my family travel jugak and alhamdulillah it's Turkey !!! Never in my wildest dream i will be in Turkey, land of sultan muhammad al fateh. kitorang pergi 14 Dec sampai 23 Dec. minus arrival and departure days, so 8 hari ja kat sana but worth every second ! seriously kalau nak pergi travel overseas, Turkey mesti ada dalam travel bucket list korang

so on our first day, we went to visit blue mosque and haghia sophia. tak sampai turkey la kalau korang tak visit tempat ni kan. and i have to admit, this is the most beautiful masjid i've ever been in. THE MOST. i took a lot of pictures inside especially the beautiful design of the dome, chandelier and it was so peaceful inside. masjid ni memang open untuk tourist, even non-muslim cuma diorang kena pakai scarf yg memang dah disediakan di luar masjid.



and my dad also sempat solat dhuha kat sini

after spent roughly half an hour here, we went straighlt to haghia sophia which is located opposite to blue mosque and walking distance ja. haghia sophia ni dulu church, then converted to mosque. pastu jadi museum pulak. thats why they have the name of Allah and Muhammad pbuh with the painting of Jesus in between. and this musem is so big, memang tak sama macam i imagine sebelum sampai.

 inside the haghia sophia. kat sini diorang pronounce aya sofia. so haghia means holy and sophia means wisdom. then haghia sophia actually carries the meaning of holy wisdom !

this is blue mosque masa kitorang baru sampai and one word, subhanallah. i'm amazed and stunned by the view in front of my eyes.

my little sister and brother posed with pakcik roti. roti kat sini keras belaka memang boleh patah gigi lah kalau nak gigit. but nasib gigi i kuat wkakakaka k tak lawak. and as u can see, pakcik tu siap pakai white coat which is bukannya winter coat pun. tapi semua yg jual roti kat sini memang pakai macam tu. diorang ni memang dedicated bila buat kerja even dengan suhu melampau sejuk. oh i forgot to mention, suhu kat istanbul tak lebih dari 10 celcius pun. masa kitorang sampai suhu 10 celcius tapi sunny. and takda salji sbb sekarang baru start winter, kalau nak salji boleh pergi bulan 3 tau.



and one thing yg aku perasan la, kucing kat sini gemukkk sangat tapi alhamdulillah sombong dengan orang. kenapa alhamdulillah ? sebab aku takut kucing hahahahahahah. dia tak kacau orang and kalau acah pun dia buat tak heran, naik geram pulak aku tengok macam nak tumbuk. kalau kat malaysia kucing ni memang harga beribu la, tapi kat sini boleh kutip jalan ja. pastu kan, anjing pun banyak kat sini and anjing lagi friendly dari kucing. anjing kat sini jinak and mazhab diorang kat sini memang boleh pegang anjing, so aku pun agak culture shock la. anjing tu pulak asyik follow kitorang pastu dia macam try nak gesel badan kat kaki kitorang. memang tak boleh duduk diam la aku sebab takut


 so this is our first restaurant. i tak ingat nama apa restoran ni. my first impression about their foods, tasteless and salty. and benda wajib ialah salad, salad mesti letak selungguk atas pinggan okay. nasi diorang rasa macam pulut and and just in small portion on plate. pastu mesti ada kebab which is sedap. makanan diorang memang pakai olive oil sebab tu orang sana lawa lawa hensem hensem.


lepas makan kitorang naik bas untuk pergi ke Canakkale. means kitorang keluar dari istanbul lah and perjalanan ambil masa 3 hours macam tu lah kot cuba check google hahah sebab aku tak ingat dah. sampai sana memang dah gelap so kitorang check in hotel dulu. in turkey or tempat lain pun, time winter memang malam panjang, siang kejap ja. kat sana pukul 5 dah maghrib and dah gelap pun.

so untuk canakkale, inshaallah aku akan buat new entry. till then, bye !

3 comments:

Isma Ismail said...

wow...kucing turki...part 2 pleaseee...pali pali

dzn syhd said...

Nak part cappadocia!!

farhan hasanah said...

bestnya! huhu pls post more about makanan and history of the places you went to, mesti gempak! tahniah dh sampai!