Follow by Email

25 August 2014

beautiful day

thank you everyone for making my day beautiful, mom and dad, friends and especially idzni and kak hamizah (they gave me a very precious gifts!)


24 August 2014

birthday girl

what i want on my birthday

  • wishes from my friends
  • surrounds by family members
  • prayers from everyone (including u, the one who reading this)
  • polaroid (the possibilities  to get this is 0.00001%)
well, my birthday is tomorrow, 25 August. i feel great because, yeah because im turning 16  maybe ? well, turning 16 is actually what i never expected, i feel old sometimes. phewh, plus, i may not get any gifts from my parents. that makes me sad even more. but, seeing they happy is actually my happiness.

i dont need any expensive gifts to satisfy myself if my parents are not happy with me, such as my deteriorated exam result. it equals to nothing. all i need to do right now is study hard + smart, attain good grades and enter best university in the world ! then, i will buy a brand new ferrari, maserati, porsche, audi for my dad and branded handbags, shoes, clothes for my mom ! and i will bring them to makkah for umrah too ! and i will buy a private plane for my family so that we can travel anywhere, anytime ! and..... and...... and....

im so excited thinking about my future ! do pray for me so that i can be a successful person yaa guys ! i believe that i can be as i wish one day. 

au revoir !

23 August 2014

form 3

back in 2013, i might describe myself as a stubborn person alive.why ? because i am the only prefect who broke the school's rules. i have reason behind all this, but still i felt so guilty about that. people be like, 'pengawas pun langgar peraturan'. that really made me crush. bukan kehendakku, tapi terpaksa.

'everything happens for a good reason' - nik nur madihah. i believe there are a lot of positive values i gain from my problem. true friends. bila dah jadi macam ni, hanya true friends yang akan ada di samping kita. i do have, a lot. and they are all kind-hearted.

but the others ? cakap belakang, mengutuk, fitnah aku semua ada. i'm tired of all that, i cried a lot. im dreading of everyone. at school, i pretended to be fine. smile, laugh at people's jokes. people will describe me as a jovial person. even in front of my friends. until one day..

masa tu, waktu solat zuhur. since i cannot solat (ABC), i went to astaka asrama, place where all the ABC girls have to zikr while the others solat berjemaah. haaa i still remember, masa tu hari pertama trial pmr. so, my mood was fine. on the way to astaka, my friend anis raihanah requested me to accompany her to the hostel, to drink water. i'm like, ok lah, jom ! sampai ja asrama, kami tengok ramai yang duk kat situ, tunggu turn nak minum air. i remember all their faces. i do remember. they are all my batchmates.

then, came this girl. her name is 'tuuuuttt'. she came to me and said ' wei, pengawas pun pakai baju kain licin ! dimerit dia, dimerit dia !'. i was kind of, embarrassed at that moment. how she point me out like that in front of my friends. everyone was silent, act like nothing happened. i know they care about my feelings. but this girl.. urghhh that was an obnoxious thing to say ! i almost cried. i just kept quiet, no words came out from my mouth. rasa macam nak sembelih ja pompuan ni. i dont want to argue, because i know she have feelings too. so, i just kept quiet, and told myself to be patient. but deep in my heart, hancur lebur.

from that day, her face was the most nauseating face i'd ever seen in my life. i hate her very much. i always pray bad for her. dulu k, dulu. tapi, aku bukanlah seorang yang suka berdendam. because that made me sick. so, i just forgive her. eventho she never asked for my forgiveness. but, i always bear in mind that 'forgiving someone not because they deserve it, but because you need peace'. *shrugs*

since then, i always note in my mind that,' jangan cari pasal dengan orang yang tak pernah buat pasal dengan hang, tak kisahlah teruk mana pun dia'. got it ? yay. because you dont live to be perfect. tak payah nak highlight flaws orang, mulut tu kena jaga, nanti masuk neraka tak guna dah nak taubat.

tu cerita masa form 3 dulu. hahah ! now, i need to focus on my life as a form 4 students. tapi, tahun ni aku jadi baik dah. hahaha maklumlah senior kena tunjukkan yang baik baik kat juniors. jangan salah faham, tunjuk baik dan tunjukkan yg baik baik are two different things ! there are more adventure, labyrinth journey to come ! till next entry, au revoir !

20 August 2014

that little things

hi.

harini adalah salah satu hari yang aku rasa best sangat. entah. tapi aku bangga dengan diri aku. haha. sebab, em. I can talk in public. for me, that is not easy. because im not the hand-raising type. maklumlah aku ni keyboard warrior ja, bila cakap depan depan memang terketaq. I just love to sit and watch. tapi harini, aku dapat peluang tu.
sebelum ni aku ada bagitau yang aku masuk debate team kan, haaa. bayangkan, baru hari pertama dah kena debate dah. rules debate pun aku dapat pagi tu. debate is not too difficult, for beginner like me. sebab, motion untuk hari tu takde la susah mana, THBT assisted suicide is legalized.  untuk hari pertama, aku jadi third speaker. first speaker is afif, we call him budak America. sebab dulu memang dia duk sana. so, jangan tanya la macam mana dia debate. love the way he speaks English, sounds so professional. plus, he cute too hahahahahahaha -,-
second speaker is idzni. idzni yang ajak aku masuk debate ni. masa first time dia speak tu, memang terkotaq-kotaq gak aa. aku pun tak paham apa dia cakap haha. tapi memang gila lah, first time so u have no reason to laugh at us k. bila tiba giliran aku pulak, hampeh. aku just baca ja point yg aku tulis. yang paling susah tu masa nak rebutt, sebab kita kena cakap spontaneously. and u have to mind ur grammar as well. tu lah antara challenge nya. I still need to learn a lot. I mean, A LOT !!!! and at the same time im so grateful that im one of this team. there’re so many new things I can get. I need to improve my vocabs
then, masa meeting pandu putri tadi, aku dilantik untuk handle meeting tu. just because im a prefect. memang dunia nak kiamat agaknya, aku yang pendiam ni nak handle meeting ? nasib baik nana mai rescue. so aku jadi tukang tulis nama ja. but still, I have the gut to stand in public and talks a little bit. im proud seriously heheh.
well, my birthday is 5 days more. and idzni have surprise me something that I’d never expected. sebelum ni memang dia ada cakap, dia nak buat video untuk masuk competition kat insta. reward RM 3000. believe that ? tema dia friendship. dia suruh aku jadi model.  mulanya aku okay ja, tapi bila pikiaq dua tiga kali, macam segan la pulak. sebab idzni suruh bawak flower crown bagai. aku dah la tak rei nak berlakon sangat. pastu tadi aku bertegas lah dengan dia, aku cakap aku tak mau jadi model dia. sebab nanti orang bash aku sebab video tu pulak.

lepas tu baru dia confess. dia kata sebenarnya dia buat ni nak surprise kan aku masa birthday nanti. im so touched !!!!!! she s the best friend I’d ever had

12 August 2014

Some

Assalamualaikum. Hi

em, sebenarnya aku sendiri taktau nak post apa. Tadi aku saja baca blog idzni -setiausahasilatcekak.bs.com
lawak habis. bila baca balik, em rindulah time form 3 dulu. alhamdulillah sekarang dah form 4. dah macam macam dah berubah kat sekolah ni, dan aku. kalau aku rewind balik awal tahun 2014 ni, ya Allah berbeza gila antara dulu dan sekarang..

Masa awal tahun dulu, aku punya lah berharap nak keluaq sekolah. aku punya berharap dekat mrsm. mrsm yg aku mintak is mrsm tepengg, smart school la kateko. hm.. tunggu punya tunggu smpai panggilan ketiga, x dapat jugak. punyalah sedih bakhiangg.. tapi, semua tu ada hikmah. masa awal tahun jugak, ramai yg pindah (( ramai la jugak )). antaranya AZIAH, time aziah habaq kata dia nak pindah, memang aku nangis teruk. masa farewell dinner tu, memang aku nangis banyak aaa, sedih gila kawan pertama aku di irshad nak pindah. memang aku nangis gila gila masa peluk dia. aku tak heran dah muka aku macam mana, aku just.. nangis dan nangis. tu ja aku mampu. selain aziah, shahira syamelia. masa dia bagitau dia dapat mrsm pengkalan chepa, aku memang suruh dia pergi. sebab, itu impian kami sejak form 3. aku sekelas dengan syahira sejak form 2, tapi kami tak rapat pun. then masa form 3 rapat gila. selalu balik sekolah sama sama ;) selalu merungut sama sama :) ya Allah rindu gila kat syahira. dia baik, cantik. dia sangat memahami aku. dia sangat humble. memang aku sayang dia. sekarang ni kami still keep in touch. lama kot tak jumpa dia huhu

selain syahira, azlifarihah. panggil farihah ja. farihah ni duk belakang rumah aku ja pun. haha. em, dia pindah pi dato onn. memang terkejut gila dia pindah. farihah ni sekelas dengan aku masa form 1. 1 Ibnu Sina. dia baik, pandai, comel dan lawok. aku rindu la dia. masa dulu dulu, memang aku rajin pinjam barang kat dia lol. selalu naik basikal pi rumah dia. aku ingat gi masa form 3 dulu, aku pi rumah dia untuk study science. time tu nak trial dah, tu yang kalut tu hahah. memang aku rindu sangat lah kat dia. walaupun kami xda la rapat, tapi kami rapat la gak (aku dah buat ayat hindu, mohon faham)

lepas tu, masa tengah tahun pulak, bolehlah aku definisikan sebagai musim 'gedik'. maklumlah budak 16 tahun (unofficially), mahu diri disayangi. aku ada dapat tau yg crush aku suka kat aku. memang aku syok habih arr, tiap2 hari wechat dia. sweet la kateko. poodahhh, pastu ada sorang mamat ni jealous, dia bagitau habih rahsia crush aku tu, playboy la bla bla bla. em, time tu aku rasa dooowwwnnnn gila. sampai nangis nangis. yalah, lepas tu aku dlete dia kat wechat. pastu ada laa dia moment sedih gila bla bla. tapi aku taktau la kenapa (harap2 sebab aku lah kot bhahahaha). then lepas tu, aku add dia balik. and everything dah normal. haha. aku dah malas cintan cintun ni. lepas tu banyak lagi laa rumors aku dengaq, ramai yang suka kat aku tahun ni. ofcourse la kembang jugak, tapi aku tahan diri aku. sebab, aku tak yakin depa semua tu betul2 suka aku. so, sekarang memang aku single, and happy :) im building my own empire !

sekarang ni dah akhir tahun, aku definisikan sebagai 'musim matang'. alhamdulillah aku dapat rasa sendiri perubahan kat diri aku. dah makin matang. terutamanya sebagai seorang pengawas, pemimpin. bila dapat tanggungjawab tu, rasa makin semangat nak jalankan tugas lol. tapi betullah, memang aku dapat rasakan diri aku ni dah semakin matang. bila tengok kawan-kawan sekarang dengan dulu, beza, muka semua dah matang. dulu semua coomel comel ja. tahun depan dah nak habis sekolah dah, memang aku nak tinggalkan yang baik baik saja kat sekolah ni, inshaaAllah SPM 2015 11A++ ! Aamin

sejak form 1 sampai form 3, aku paling suka form 3. aku suka masa preparation pmr tu, semua orang saling bantu membantu. aku rindu 'feeling' tu. 3AR pun best, havoc. aku rindu aktiviti lepas pmr. dan idzni, aku bersyukur sangat sebab aku dapat kenal dia. sebelum tu aku punyalah takut dengan dia, sebab nampak dia cam garang, garang tapi cantik. dia pulak asyik kata aku sombong. aku bukan sombong, pemalu. malu tak kena tempat. haha. tapi, aku sayang idzni, dia sangat baik. aku tau aku ni boring bagi dia, tapi, memang aku bertuah sebab aku dpaat kenal dia, cantik dan annoying.

masa form 1, aku rapat ngan aziah. aku rindu segala memori indah yang pernah kami buat. masa kem alquran kat usm. masa dia luah perasaan pasal asrama kat aku. memang aku sayang dia. dulu masa form 1, kami macam belangkas. macam kembaq. memang aku sayang dia dunia akhirat. masa form 2, aku rapat ngan zarifah, tapi masa mula mula tu, aku tak suka dia, sebab dia suka buli aku. dia start rapat ngan aku sebab dia cakap aku ni lawak. dia seorang pendengar yang setia, suka dengaq masalah aku, dia memang kawan baik aku. dulu masa form 2 dia asrama. so kami xla serapat aku ngan aziah ngan idzni. dulu, memang aku suka cari gaduh ngan dia. tapi ya Allah, memang aku sayang dia walaupun kadang-kadang menyampah gila lols.

tu lah ceritera aku sejak form 1 sampai form 4 nih, tak semua yang aku coretkan kat sini. certain saja, tapi amat bermakna bagi aku. thanks for reading hahaks ! *(blog ni xda readers lol)*

9 August 2014

Guilty

seriously, aku rasa bersalah sangat. bersalah dengan parents, dengan adik-adik. bukannya apa, aku stress. sebab aku rasa mcm parents aku push aku sangat. parents aku mcam high expectation. bila aku asyik kena bahan ja, mulalah, aku rasa macam nak mengamuk. lepas tu bila mak aku nampak aku buat muka sikit ja, haahhh mulalah mak aku cakap, 'nak suruh buat kerja pun tak boleh, tak boleh harap langsung!'

perasaan nak lari dari rumah tu ada. tapi bila kupikir balik, buat apa nak lari dari rumah ? menyusahkan diri sendiri. apa apa pun, aku cuba calm down dan bersabar. kembali kepada Allah. dari sudut positive, aku tahu parents aku buat semua ni untuk kebaikan aku. kalau diimbas balik sejak aku lahir, ayah dan mak aku sekali pun tak pernah tampar, pukul, tengking aku dan sebagainya. tak pernah. aku tahu depa sayang aku. sebab tu depa buat macam ni. suruh aku belajar. demi masa depan.

lagipun, aku sendiri juga salah. aku selalu buang masa. buang masa bukan dekat benda benda yang berfaedah. tapi, asyik main phone, main laptop. at one point, i feel mad at myself. for spending time on something that equals to shit. social networks = shit.

masa yang sangat berharga aku tak gunakan sebaiknya. i dont use it to improve my studies. i utterly mad at myself. but, at the same time, i cant control. rasa macam dah jadi habit. so, i think the only way to change myself, for the sake of spm, is my parents. aku beruntung sebab ada parents yang sangat berpandangan jauh, sangat mengharapkan aku berjaya. aku ingat lagi masa pmr dulu. alhamdulillah dapat 9A. aku mintak iphone 5s gold. ayah aku cakap, 'ayah boleh bagi. nak mintak apa pun boleh. but, not now. you must study first for you spm. spm tu paling penting. lagi penting daripada pmr.'

my mom pulak cakap, ' kalau mak bagi iphone, ipod, ipad , mcbook bla bla bla. sama lah dengan mak bagi racun. all those things can distract ur punya study. think about it. i've seen so many students yg cannot control themselves.'

aku bersyukur. sebab ada parents yg mcam ni. alhamdulillah. aku pun pernah bagitau parents aku ' i want to further my studies at overseas. but i dont know course apa yang nak ambil. help'. then my parents cadang i ambil law. tapi kalau ambil law, kena study dekat malaysia lah. sebab kalau ambil law dkat overseas, diorang belajar law negara depa. so nanti bila dah grad, kena balik malaysia untuk belajar law malaysia pulak. then my daddy said ' i ve so many friends yg buat lawyer. yg bukak firm sendiri pun ada. nanti ayah call depa untuk tanya apa benda nak buat untuk jadi lawyer.' ayah aku pun cadang buat accountancy, jadi macam ayah aku. sebab accountant ni kerja dia versatile, bla bla bla.. 'if you interested, nanti i bring u to my office. i will explain to you one by one.'

they've work really hard for me. for my future. i cant ask more. tapi, aku bodoh. sebab aku mensia-siakan peluang yang ada. time ni, i should study. for my future. i believe that my future gonna be extremely challenging. nak compete dengan chinese and so on. i should start working hard from now. NOW.

7 August 2014

safiya

i have adik. my adik is cute. her name is anis safiyyah. prefer to be called safiya. 



















photobomb 
safiya, i know im kinda annoying. but please note that i change your diapers everyday -,-





just post some photos of safiyya. hehe.

 thanks for reading :)