Follow by Email

7 December 2014

Korea - Gyeongbokgung Palace and Jeju Island (part 1)

Hi !

Menjejakkan kaki ke negara kelahiran ramai artis kpop terkenal di seantero dunia bukanlah perkara yang aku mimpikan sebelum ni. Malah aku ingat lagi ayah aku cakap 'tahun depan dah spm, tak boleh pergi mana mana dah'. maka aku sebagai anak yang taat haruslah akur. walaupun sebenarnya sedih sebab tak boleh travelling overseas lagi dahh :'((. tapi, entah angin apa yang membadai ayah aku ketika itu sehingga akhirnya, dapat juga aku dan keluarga menjejakkan kaki ke Korea. alhamdulillah <3 hihi

hehe aku baru je balik dari korea semalam, sampai rumah baru pagi tadii. tapi maklumlah rasa eksaited yang teramat dan sedih sebab berpisah dengan korea membuatkan aku semangat untuk menulis pengalaman aku melancong di sana. huhu

nampak macam sunny je kan, padahal sejuk gilaaaa bakhianggg

actually kitaorang pergi korea dengan travel agency iaitu poto travel. parents aku tahu pasal poto travel ni masa dengar radio ikim. kiranya poto travel ni memang famous lah selain andalusia, apple and reliance. haaa di bloglist aku pun ada blogspot poto travel so korang yang membaca ni boleh check it out k. highly reccommended. mungkin ramai pihak berpendapat kalau pergi dengan travel agency, selain kos yang agak mahal, kena ikut time and rushing and sebagainya bla bla bla, tapi sebenarnya masa kitorang pergi dengan poto travel rasa macam pergi dengan family sendiri, sebab diorang semua sangat happening, sporting, memang tak sah kalau tak gelak berdekah-dekah dalam bas dengan lawak diorang. so untuk journey kali ini seramai 20 orang termasuk family aku. tak ramai sebab memang limit 20 person sahaja. our tour leader is auntie ainul yang comel :)

ayah aku ambil pakej Korea Jeju 8 hari 6 malam. alhamdulillah 8 days travelling in korea were worth it. kitorang pergi 30 Nov- 7 Dec. Memandangkan sudah hampir akhir tahun, maka sudah tentulah musim winter ye dok. tapi selalunya time baru nak start winter tak ada salji. BUT...


it was not supposed to snow but alhamdulillah, right after we touched down at incheon international airport, its snowinggg ! that was my definition of happiness :) al maklumlah sebelum ni aku tak pernah pun pegang salji, singgah ict pun tak pernah, maka tentulah aku menjadi peghak tak tentu hala. kalau ang orang penang ang tau la peghak tu menatang apa.

masa touch down, suhu di incheon was 3 degree celcius. FREAKING COLD. lepas selesai urusan passport and bla bla, keluar je dari airport, pergh sejuk sampai ke tulang. bernafas pun keluar asap. maka sebagai rakyat yang peghak aku pun acting macam merokok. machoo gitu hihi. so our tour guide in korea was Mr Kwon. Mr Kwon memang seorang yang aku sangat respect, dia seorang yang relax, santai, sporting and he very loves kids. so memang our 8 days in korea were pretty smooth without any problem eventhough group kali ni ramai bebudak. aaahh rindu mr kwon :((

sampai di airport pukul 7 pagi waktu korea. oh ya, korea cepat satu jam daripada malaysia k. masa queue untuk urusan passport, terserempak pulak dengan ..


sila hiraukan muka baru bangun tidur aku dan pose yang tersangatlah maha awkward aku wkakaka. ok kita skip part ni. so setelah keluar dari airport, kitorang naik bas menuju ke our first destination - gyeongbokgung palace. 



 the scenery there was so breathtaking. all you can say is just subhanallah.
sejuk sampai kena pakai mask untuk mengelakkan udara sejuk masuk melalui rongga hidung berlebihan agar nanti tak sakit kepala. hahaha macam doktor dah. maklumlah first day, body kena take time to adapt with the extreme temperature kan..

yang tengah tunjuk peta tu lah mr kwon




cantik sangat istana ni..

 time ni tengah snowfall. tu yang eksaited terlebih.


yang bertudung biru inilah auntie ainul. time ni tengah dengar explanation daripada mr kwon pasal palace ni



rindunyaa tempat ni :'((

so after melawat gyeongbokgung palace, we went to itaewon untuk solat dan makan. then, terus pergi ke Gimpo International Airport untuk take off ke Jeju Island !

as soon as we arrived, jeju was snowing and very very very windy and cold. masa sampai tu dah malam so memang sejuk yang amat. angin pun kuat macam ribut dah. nasib baik imunisasi badan aku kuat huhu kalau tak dah terjatuh ditolak angin. and alhamdulillah, kami beruntung lagi sebab mr kwon kata, dalam beratus ratus kali dia datang jeju, inilah kali pertama jeju snowing, angin kuat and the next day siap ada hujan batu lagi. ya Allah memang trip kali ni kami banyak beruntung alhamdulillah :D

the night, kitorang makan korean food yang halal. so this is my very first time eating kimchi, seaweed and diorang punya sup sayur yang lain dari yang lain. walaupun aku ni tekak melayu, tapi still boleh makan makanan ni sebab sedap sangat.


then we went to our first hotel - Hongik Jeju Hotel. Hotel ni sangat selesa dan besar, bercirikan kebanyakan rumah di korea. but sadly aku tak sempat nak ambil gambar bilik tu :((


safiyya in our hotel room :)


so the next day, we went to Sunrise Peak. the sunrise from the crater was magnificient ! untuk melihat sunrise kena mendaki sehingga ke puncak ya. masa mendaki hanya aku, najihah zaid and ayah saja. my mommy stay dalam cafe dunkin donuts dengan safiyya sebab cuaca kat luar tak sesuai dengan baby macam safiya. walaupun aku, najihah, zaid and ayah je yang daki hampir sampai sikit je lagi ke puncak, tapi still berpeluang tengok sunrise and tengok bentuk macam kawah di bawah. cantik sangat tempat ni. plus sejuk + windy. tapi sambil mendaki sambil kitorang minum hot chocolates dunkin donut, that feeling was.. ugh cant describe with words.
i wish i will be there again ;))
sebelum mendaki, baik kita selfie dulu. muka cuak tahan sejuk ang tau dak



yang paling kiri tengah tido, yang tengah mengantuk, yang kanan acah tough acah ninja puih
daddy i comel kan ?



the view was, subhanallah picturesque

haaa cantik kan view belakang tu ? memang tempat ni wajib pergi kalau korang fly ke jeju 
<3
so selepas menikmati keindahan sunrise di Sunrise Peak, kitorang ke...

untuk jeju island, kita sambung ke part 2 :) hiks. thanks for reading anyway. annyeongg !

4 comments:

Isma Ismail said...

Ya Allah,best gilaaaaa!!! aku tunggu ja hg update blog hehehe ..jealousss wehhh

Idayu Afieza said...

envy enough, haha ^^

hana luvlyness said...

Bestnya bestnya bestnya bestnyaaaaaa

Anis Tasnim said...

@isma janganlaaa jealous. inshaaAllah nanti hg akan sampai juga.

@idayu no no dont be jealous. you will be there too

@huda besttt nanti pergilaaaa